Obsah

Luštěninové rizoto

Hrách celý suchý                               300

Rýže Parboiled                                 300

Zmrazená mrkev s hráškem          150

Cibule                                                  50

Olej                                                      50

Kari koření, sůl

Postup : Na oleji osmahneme cibuli, přidáme kari koření, zalijeme vodou a osolíme. Přisypeme hrách a rýži, zmrazenou zeleninu, promícháme a dusíme pod poklicí v horké troubě asi 25 minut. Promícháme vidličkou a podáváme s kyselou okurkou nebo čalamádou. Na talíři můžeme tvarovat kopečky které ještě posypeme strouhaným sýrem.

Polévka z hlívy ústřičné

 

Ingredience Porce v gramech
10 dětí 1 dítě
hlíva ústřičná 300 15 (300:10*0,5)
sádlo - tuk 50 2,5 (50:10*0,5)
cibule 127 6,35 (127:10*0,5)
paprika sladká            10 0,5 (10:10*0,5)
brambory 900 45 (900:10*0,5)
hladká mouka             80 40 (80:10*0,5)
kmín, sůl, majoránka, česnek

 

Omytou hlívu ústřičnou  nakrájíme na kousky, dáme na cibulovopaprikový základ, osolíme, přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Podušenou hlívu zalijeme vodou a přidáme pokrájené brambory, česnek, majoránku, polévku přivedeme do varu a zahustíme na sucho opraženou moukou rozmíchanou ve  vodě. Vaříme tak dlouho až jsou brambory měkké.